2016. október 25., kedd

A műanyag szegélyezők használata




Ma a műanyag szegélyező eszközök használatáról ejtenék néhány szót.

Aki aktívan használja ezeket a tortadekoráló eszközöket, tudja már, hogy alapanyagoktól függően másképp érdemes hozzálátni a feladathoz.
Ami leginkább meghatározza, hogy milyen vékonyra nyújtsuk a burkolóanyagunkat, az az, hogy milyen átmérőjű tortát próbálunk leszegélyezni.
Jellemzően a cukormassza, másnéven fondant, mely csak porcukorból, glükózszirupból és más adalékanyagokból áll, sokkal inkább hajlamos elszakadni, még mielőtt a tortára kerülhetne, ezért javaslom, hogy ezeket kicsit vastagabbra, körülbelül 3-4 milliméteresre nyújtsuk kivágás előtt. A házi készítésű fondantmasszát, melynek receptjét itt a blogon is megtaláljátok, szintén kicsit vastagabbra érdemes nyújtani.

A marcipán ebből a szempontból egy hálásabb anyag, elegendő 2-3 milliméter vastagságúra nyújtani, de ügyeljük az éles vágásra, mert hajlamosabb a "kiszőrösödésre".

A legrugalmasabb díszítő anyag továbbra is a modellező massza, melyet kifejezetten figurák formázására, vagy virágmasszaként árulnak, Ezeket elegendő 1-2 milliméter vékonyságúra nyújtani, mivel sokkal rugalmasabb, mindenesetre óvatosan helyezzük fel, mert szintén hajlamos elszakadni, ha nem vigyázunk.

A szegély kiszabásánál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

1. Mérjük le a tortánk átmérőjét egy rugalmas mérőszalag, vagy zsinór segítségével és ilyen hosszú szalagot nyújtsunk keményítővel beszórt felületen a burkolóanyagból.


2. Mérjük meg, hogy körülbelül milyen széles szegélyt szeretnénk a tortánkra. A szegélyezőt nyomjuk az anyagba és folyamatosan lenyomva tartva kicsit mozgassuk meg hogy alaposan átvágja az anyagot.

3. A következő szakasznál illesszük pontosan a minta szélét a már levágott szakaszhoz és az előbbiek szerint járjunk el. Ahogy végigértünk a szalag hosszán, ujjbegyünkkel, vagy egy száraz ecsettel simítsuk el a vágott élét, hogy a sorjákat eltüntessük.


4. Ezek után egy görgős pizzavágó segítségével vágjuk a szalagot a kivánt méretre. A szalag két végét vágjuk egyenesre.

5. Érdemes a torta felületét a tervezett szélességben átkenni egy ecset segítségével a ragasztóanyagunkkal, mely az alapanyagok minőségétől függően különféle lehet. A tortára illesztést a burkolat aljához való igazítással kezdjük, majd lentről felfelé, mindkét tenyerünk segítségével igazítsuk óvatosan a tortára körbe haladva.

A szalagunk, ha fondant használunk, biztosan meg fog kicsit nyúlni, így egy kés segítségével  a két végének összezárásakor igazítsuk méretre. Ujjunkkal átsimítva igazítsuk el a mintázatot és szükség esetén kenjük át az éleket vékony, enyhén nedves ecsettel.

A macis tortához fondatszalagot használtam, így látszik, hogy ennél egy kicsit domborúbb a felület.


A szegélyezők teszteléséhez az eszközöket az ACH IMPEX Zrt. biztosította. Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails