2015. november 19., csütörtök

Háromalmás pite a Fem3Caféban




Egy régi receptem új életre kelt ma reggel a Fem3Café reggeli műsorában, ahol Erdélyi Mónikával és Joshi Barathal háromalmás zabpelyhes pitét készítettünk.
Süssétek meg Ti is! :)



Háromalmás zabpelyhes pite vaníliamártással

Hozzávalók:
A pitéhez:12 dkg finomliszt8 dkg darált zabpehely5 dkg darált dió1 teáskanál sütőpor10 dkg cukor10 dkg vaj1 tojás3-4 evőkanál kekszmorzsa

A töltelékhez:összesen kb 50 dkg reszelt alma: 2 db jonatán alma, 2 db golden alma, 2 db birsalma10 dkg nádcukorfél kiskanál őrölt fahéjfél kiskanál őrölt gyömbér

A vaníliamártáshoz:1 dl tej1 dl tejszín2 tojás sárgája1 evőkanál cukor1 rúd vanília

A tésztához összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a diót és a sütőport. Hozzákeverjük a cukrot. Elmorzsoljuk a vajjal és hozzágyúrjuk az egész tojást. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A nádcukrot karamellizáljuk, csak míg egészen felolvad a cukor, majd rádobjuk az összes almát és alaposan elkeverjük. Megszórjuk a fűszerekkel és fedő alatt 5-10 percig pároljuk. A fedőt levéve elkeverjük a fűszerekkel és a levét elfőzzük, majd félretesszük hűlni.
A tésztát kettéválasztjuk. Lisztezett deszkán az egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-10 percig elősütjük. Megszórjuk kekszmorzsával és rásimítjuk a tölteléket.
A maradék tésztából rácsokat készítünk, vagy levélmintával befedjük úgy, hogy a tésztadarabkák összeérjenek, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük, míg enyhén aranybarna nem lesz.
A mártáshoz tojások sárgáját a cukorral simára kikeverjük, míg a cukor teljesen feloldódik. A tejet és a tejszínt egy kis nyeles hőálló edényben a vanília kikapart magjával lassú tűzön felforrósítjuk, mielőtt forrni kezd, lezárjuk. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a kikevert tojássárgákhoz. Visszaöntjük a keveréket a hőálló edénybe és  kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Levéve a tűzről mártásos kancsóba töltjük és tálalásig alufóliával letakarjuk.
A piteszeleteket a még meleg mártással tálaljuk. 

4 megjegyzés:

  1. Láttalak én is a műsorban. :) nagyon csini és ügyi voltál és nem is izgultál. :) Nekem biztos lámpalázam lenne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Millye! :) Most már rutinosabb vagyok. De még mindig jobb, ha nem nézem magam vissza. :D

      Törlés
  2. láttam a műsort - nagyon jó voltál Pixi! Csinos, a sminked is rendben, és finom pitét sütöttél! :)
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Biztos fini volt, mert sorban álltak az operatőrök, hogy ehessenek belőle. :D Mondjuk úgy nehéz lehet, hogy a műsoridő alatt csak terjeng a fincsi fahéjillat körben a stúdióan..

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails