2013. december 22., vasárnap

Édes-sós csokoládétorta mogyoróvaj mousse-al



Last minute ajánlatom az ünnepi készülődéshez azoknak, akik valami különlegességet szeretnének a jól bevált aprósütik mellé feltálalni a finom vacsi koronájaként. 

A sós íztől nem kell megijedni, ha valaki a mogyoróvajat szereti, ezt is szeretni fogja. Bár ez a darab még október környékén készült a Kifőztük magazin novemberi számához, volt ismerősöm, akit megmerényeltem egy szeletkével, és ugyan soha nem evett még hasonlót, el volt ragadtatva és azonnal követelte a receptet. :)

Remélem, aki bevállalja, hasonlóan fog érezni. :)


Édes-sós csokitorta mogyoróvajjal

Hozzávalók egy 12 szeletes tortához:

A piskótához:
7 dkg vaj
7 dkg cukor
1 tojás
5 dkg étcsoki
5 dkg liszt
1 teáskanál kakaó

A mogyoróvaj mousse-hoz:
2 dl habtejszín
3 dkg barna nádcukor
10 dkg mogyoróvaj
1-2 evőkanál zsíros tejszín
1 kávéskanál vaníliakivonat

A mázhoz:
1 evőkanál jó minőségű kakaópor
1 evőkanál sötét (nálam muscovado) barnacukor
1 evőkanál víz
0,5 dl tejszín
4 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé (nálam Callebaut 70,4%)
egy csipet só

A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral és hozzákeverjük a tojás sárgáját. Hozzáadjuk a felolvasztott, majd kihűlt csokoládét és a kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérje keményre vert habját hozzáforgatjuk a masszához és sütőpapírral bélelt 18 cm-es átmérőjű tortaformába simítjuk.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt első tűpróbáig sütjük, vigyázzunk, nehogy túlsüljön, különben száraz lesz a tészta.

A mousse-hoz a mogyoróvajat simára keverjük a zsíros tejszínnel. A habtejszínt  a nádcukorral kemény habbá verjük és összeforgatjuk a mogyoróvajjal, majd óvatosan belekeverjük a vaníliát.
A piskótalapot tortagyűrűbe fogjuk és ráhalmozzuk a mousse-t. A formát kicsit az asztalhoz ütögetjük és tetejét habkártyával elsimítjuk. Hűtőszekrényben egy órát dermedni hagyjuk.

A mázhoz kikeverjük a kakaóport a barna cukorral és a vízzel simára keverjük és a tejszínt hozzáadva forróra melegítjük. Beledobjuk az apróra vágott csokoládét, a sót és teljes olvadásig kevergetjük. Amikor már langyos, egyszerűen ráöntjük a tortánk tetejére és a formát mozgatva hagyjuk szétterülni. További negyed óra alatt a hűtőben rádermesztjük a mázat, majd meleg vízbe mártott vékony pengéjű késsel elválasztjuk a formától és óvatosan leemeljük a gyűrűt. Tetejét csokoládéval, tejszínhabbal, mogyoróval díszíthetjük.



6 megjegyzés:

  1. Karácsonyra már nem - beszerezve és kitalálva minden egy torta-tervhez - de más alkalomkor szívesen tennék vele egy próbát. Nagyon szép ünnepeket Neked és a családodnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát bizony én nagyon kiváncsi lennék egy szakértői tesztre! ;) Nagyon boldog karácsonyt Nektek is!

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm! Nagyon boldog ünnepeket kívánok Neked is!

      Törlés
  3. Recept eltéve szűkebb időkre! :)
    Nagyon jóll néz ki, kínáltatja magát.
    Meghitt, boldog karácsonyt kívánok szerretteid körében!

    VálaszTörlés
  4. Valóban igazi ínyencség - én bármikor bevállalnám, számíthatsz rám ;)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails