2012. január 27., péntek

Háromalmás zabpelyhes pityu vaníliamártással




Három különböző fajta alma halmozódott fel itthon, birsalma, jonatán alma és starking, melyekből csak a jonatánt szeretem igazán, így gondoltam összekombinálom a hármat, hátha az ízek majd szépen kiegyenlítik egymást. Nem is kellett csalódnom, mert nagyon kellemes és picit pikáns ízhatást sikerült így elérnem.
Viszonylag egyszerű, zabpelyhes-diós omlós tésztát készítettem hozzá. Moncsi barátnőmtől lestem az ötletet, hogy karamellen párolja meg az almát, így ha lehet, még finomabb, ezért azt gondoltam, hogy fokozom az élvezeteket és nádcukrot fogok karamellizálni, ami eleve kicsit karamelles ízű. Egy pici fűszer került még a töltelékbe és máris szambázhattak az ízlelőbimbóim. :)))

A vaníliamártás ha lehet, a különböző textúrák találkozása miatt teszi még kellemesebbé, így egy almás pityu is luxus kategóriába helyeződik. Próbáljátok ki!


és egy ronda életlen éjszakai kép a még egész pitéről (bocsi...)

Háromalmás zabpelyhes pite vaníliamártással

Hozzávalók:

A pitéhez:
12 dkg finomliszt
8 dkg darált zabpehely
5 dkg darált dió
1 teáskanál sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
3-4 evőkanál kekszmorzsa

A töltelékhez:
összesen kb 50 dkg reszelt alma: 2 db jonatán alma, 2 db golden alma, 2 db birsalma
10 dkg nádcukor
fél kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt gyömbér

A vaníliamártáshoz:
1 dl tej
1 dl tejszín
2 tojás sárgája
1 evőkanál cukor
1 rúd vanília

A tésztához összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a diót és a sütőport. Hozzákeverjük a cukrot. Elmorzsoljuk a vajjal és hozzágyúrjuk az egész tojást. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A nádcukrot karamellizáljuk, csak míg egészen felolvad a cukor, majd rádobjuk az összes almát és alaposan elkeverjük. Megszórjuk a fűszerekkel és fedő alatt 5-10 percig pároljuk. A fedőt levéve elkeverjük a fűszerekkel és a levét elfőzzük, majd félretesszük hűlni.

A tésztát kettéválasztjuk. Lisztezett deszkán az egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-10 percig elősütjük. Megszórjuk kekszmorzsával és rásimítjuk a tölteléket.
A maradék tésztából rácsokat készítünk, vagy levélmintával befedjük úgy, hogy a tésztadarabkák összeérjenek, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük, míg enyhén aranybarna nem lesz.

A mártáshoz tojások sárgáját a cukorral simára kikeverjük, míg a cukor teljesen feloldódik. A tejet és a tejszínt egy kis nyeles hőálló edényben a vanília kikapart magjával lassú tűzön felforrósítjuk, mielőtt forrni kezd, lezárjuk. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a kikevert tojássárgákhoz. Visszaöntjük a keveréket a hőálló edénybe és  kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. 
Levéve a tűzről mártásos kancsóba töltjük és tálalásig alufóliával letakarjuk.

A piteszeleteket a még meleg mártással tálaljuk. 

4 megjegyzés:

  1. Ez gyonyoru, az elet viraga van rajta, mibol csinaltad? Nagon jol nez ki !!!

    VálaszTörlés
  2. Pixi ez remekül hangzik és ráadásul olyannak, amit én meg tudok csinálni! Feltétlen kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. Mandala! Nem értem a kérdést! :) Mit miből csináltam? Itt a recept...

    Köszi Nóri! Majd mesélj, hogy ízlett! :)

    VálaszTörlés
  4. a díszítés baromi jó. tetszik.(persze nyilván a süti is)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails