2011. április 19., kedd

Morzsás szederkrém mandulás fészekben



Most először én is indultam a Pataki Kerámia tavaszi receptversenyén ezzel a desszerttel. Korábban csak Ami blogjában figyeltem fel a kerámiagyár szép kis edénykéire és persze a bennük készült nagyon guszta ételekre, de most, hogy megláttam ezt a japán cseresznyevirág mintázatú készletet, ragadta meg igazán a fantáziámat a dolog.
A versenykiírásban az szerepelt, hogy fő témája az egészségtudatos táplálkozás a tavasz jegyében! A fogásoknak nagyobbrészt zöldségekből, gyümölcsökből és természetes, friss alapanyagokból kellett készülniük, " fontos, hogy könnyű, vitamindús, energiát adó ételek készüljenek a verseny során".
Rögtön tudtam, hogy olyan süteményt fogok benne készíteni, ami színében is harmonizál a mintázatához, ezért egy halvány lila árnyalatú szedres krémet és mandulás-zabpelyhes tésztát képzeltem el. A sajtkrém kétféle módon, gőzölve sütve és önmagában, díszítésként is megjelenik a desszertben, így többféle textúra, de egyazon ízvilág teszi harmonikussá az ízeket. Más bogyós gyümölccsel is jól működhet, így az is elkészítheti, aki nem kedveli a szedret.

Máig titok számomra, hogy miért, de az én receptem tetszett meg a legjobban a zsűrinek, így megkaptam a szupercsodás Fődíjat!!! :))) Azóta is hüledezek ... Ezt a szépséges készletet nyertem ni: Modern tulipán dekorral díszített étkészlet
Ezúton is nagyon köszönöm a Zsűrinek, hogy engem tiszteltek meg a Fődíjjal!
Íme hát, jöjjön a recept, hátha másnak is megtetszik a benne készült süti, vagy a szépséges edénykék! :)

Morzsás szederkrém mandulás fészekben

Hozzávalók 2 adaghoz:


A fészekhez:

10 dkg vaj vagy margarin,

10 dkg barna nádcukor,

1 tojás, 10 dkg finomliszt,

5 dkg zabpehelyliszt,

8 dkg darált mandula,

egy teáskanál sütőpor,

2 evőkanál kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa


A morzsához:

5 dkg zabpehelyliszt,

5 dkg finomliszt,

5 dkg darált mandula,

5 dkg barna nádcukor,

5 dkg vaj


A sajtkrémhez:

20 dkg krémsajt,

10 dkg savójától lecsepegtetett tejföl,

5 dkg nádcukor,

1 tojás,

2 evőkanál szűrt szederlé


valamint:

kb. 20 dkg szeder, 1-2 evőkanál nádcukor


A vajat a nádcukorral gépi habverővel összehabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és simára keverjük. A finomlisztet összekeverjük a zabpehelyliszttel, a darált mandulával és a sütőporral, majd a vajas keverékkel kemény tésztává gyúrjuk. A tésztát alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben pihentetjük körülbelül fél órán át.

A tálakat kivajazzuk és a tésztát a peremüktől körülbelül egy centiméterrel lejjebb kézzel belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-7 percig elősütjük.

Közben a szeder háromnegyedét szitán áttörjük és 1-2 evőkanál nádcukorral összekeverjük. Levét leszűrjük és kb. 2 evőkanálnyit félreteszük, a többit az áttört szederhez visszakeverjük.

A krémsajtot a tejföllel, a nádcukorral és a szederlével kikeverjük, majd a keveréket elfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük az elhabart tojást. A krém másik felét tegyük félre a hűtőszekrénybe.

A morzsához a zabpehelylisztet, a mandulát, a nádcukrot és a vajat összemorzsoljuk.

Az elősütött tésztafészkekbe szórunk egy-egy evőkanál darált kekszet vagy zsemlemorzsát és beleteszünk egy réteg szederpürét, majd egy réteg tésztamorzsával megszórjuk. A tojásos sajtkrémből adagoljuk a következő réteget, majd így folytatjuk a rétegezést, míg a szederpüré, a tojásos sajtkrém és a morzsa nem fogy. A rétegezést a morzsával fejezzük be.

Az edényeket tegyük vissza a sütőbe úgy, hogy egy kisebb tepsibe állítjuk, melynek aljába annyi vizet öntünk, hogy kb. egy ujjnyira takarja az edények alját. 200 fokon addig sütjük, míg a sajtkrém át nem sül és a sütemény teteje megemelkedik, tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk a süteményeket teljesen kihűlni, majd állítsuk hűtőszekrénybe még egy órára. A maradék tojás nélküli sajtkrémet nyomózsákkal vagy kanállal adagolva tegyük a kész desszertek tetejére és a maradék szederrel, mandulával virágformán elrendezve díszíthetjük.

17 megjegyzés:

  1. ÓÓÓÓÓÓÓ, ez valami meseszép, csorog a nyálam.

    Gratulálok, nagyon-nagyon megérdemelted a fődíjat!!!

    VálaszTörlés
  2. Ezt szívesen megkóstolnám! Ja, és gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok Pixie! Szerintem most láthatod (kézzelfoghatóan:-))), hogy mit is ér a munkád!
    Nagyon ügyi vagy!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek! Nagyon aranyosak vagytok! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megérdemelted drága Pixiekém! Annyira kis ügyes vagy ;) .
    És mint lelkes támogatód, kérek egy adagot ebből a fincsi sütiből, vagy inkább kettőt! (Úgy hogy indulhatsz is le vele Szegedre akár azonnal :DD)

    szép húsvétot!

    VálaszTörlés
  6. Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Pixie,
    gratulálok az első helyezéshez!
    Szép a készlet, ami benne van az pedig nagyon finom lehet. ;o)

    VálaszTörlés
  8. Pixie, Boldog Húsvétot kívánok neked!

    VálaszTörlés
  9. Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok:)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Pixie! Én is gratulálok, nagyon ügyes vagy! Gyönyörű a készlet és nagyon harmonizál vele ez a finomság! :)

    Szeretnélek meghívni egy játékra, ha van kedved.
    Részleteket itt találsz: http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/04/husvet-medvehagymas-currys-rozskeksz-es.html

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Ne haragudjatok, elutaztunk és nem volt netem, csak most tudok reagálni. Utólag is nagyon köszönöm Mindenkinek! Vigasztaljon benneteket, hogy én is hasonló jókat kívántam, remélem teljesült is. :)

    VálaszTörlés
  12. Gratulálok a díjhoz! Nagyon jól néz ki a süti, biztos nagyon fincsi, imádok mindent ami szedres:) Szuper dolgokat készítesz, mindig szivesen olvaslak, éppen ezért kérlek nézz be hozzám, van egy meglepim a számodra.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails