2010. december 3., péntek

Marcipánköldökű mandulás aprósüti :)



Ez a kis aprósüti a fémdobozban puhulgatós fajták közé tartozik. Úgy jött létre, hogy régebben gyakran csináltam hasonlót, amikor mindenféle diétákat próbálgattam és jól jött egy alacsony kalóriatartalmú kekszecske a reggeli kávé mellé. Eredeti változata ennek megfelelően édesítőszerrel és felerészt tk liszttel készült, de most jött az isteni szikra, hogy megpróbálom cukorral is, hátha karácsonyi aprósütinek is jó lesz.
Mivel nem túl édes a tészta, marcipánnal töltöttem meg a belsejét, ezáltal kicsit ünnepibbé téve. Aki szeretné kipróbálni a receptet, süthető marcipánt válasszon, általában ezt ma már ráírják a csomagolásra.

Szóval könnyű, finom, nem túl édes, a sok zserbó és egyéb tömény édesség mellett kellemes felüdülés lehet.



Marcipánköldökű mandulás aprósüti

Hozzávalók:

15 dkg liszt

2 evőkanál kakaó

3 evőkanál kristálycukor

1 csipet só

1 tojás

5 dkg darált mandula

1 evőkanál vaj

10 dkg süthető marcipánmassza

A lisztet, kakaót, kristálycukrot és csipet sót összekeverjük, majd összegyúrjuk a tojással. A darált mandulát és a vajat is lisztezett deszkán hozzágyúrjuk, míg közepes keménységű, nyújtható tésztát kapunk. Sodrunk egy hosszabb hurkát a tésztából, majd egy megfelelő méretű alufóliára téve körülbelül 10 cm szélességű csíkot nyújtunk belőle. A marcipánt hosszú, ujjvastagságú tésztává sodorjuk és a tésztacsík közepébe helyezzük. Az alufólia segítségével feltekerjük és összesodorjuk a hurkát. A fólia két végét lezárjuk és hűtőbe tesszük legalább egy fél órára, de akár több napig is pihenhet ott, akkor sem lesz semmi baja.



A sütőt előmelegítjük, addig a tésztahurkából éles vékonypengéjű késsel körülbelül fél centiméter vastagságú korongokat vágunk. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a sütikorongokat közepes lángnál 4-5 perc alatt kisütjük. Amikor egy pici színt kap a marcipán a közepén, akkor már a tészta is jó, nem kell barnára sütni, mert megkeményedik.

Amint kihűltek, fogyaszthatjuk, vagy fémdobozba téve visszapuhul és sokáig eláll, de azt nem tudom meddig, mert előbb elfogy, minthogy azt bárki lemérhetné. :)

4 megjegyzés:

  1. Jaj Pixie, most azonnal küldj ebből 2 szeletkét, kérlek........megint istenit alkottál. Ezt ki kell próbálnom nekem is.

    VálaszTörlés
  2. Ez a név...behalok rajta :D
    Nagyon jól néz ki. Megkóstolnám, de nem igazán rajongok a marcipánért.

    VálaszTörlés
  3. Köszi Juci! Küldöm fénypostával. :)

    Araniel, köszi szépen, és ne kínozd akkor magad a marcipános sütik nézegetésével. :) Viccet félretéve, elkészíthető marcipán nélkül is, csak akkor egy sima hurkát kell belőle gyúrni és azt felkarikázni, majd kisütni. Így nem lesz benne marcipán, csak csokis-mandulás kekszé avanzsál. :)

    VálaszTörlés
  4. Viszem a receptet, pont ilyen "elméletben sokáig elállós" sütiket vadászok :)

    és hozom a formámat: nem minden marcipán massza süthető? (irul-pirul). Azon is gondolkodom, hogy ha a tészta adagot mondjuk felezzük, és kihagyjuk a kakaót, növeljük a liszt mennyiségét, akár az is kerülhetne a közepébe, nem? Ha ízre nem is, de látványra hasonló lenne. Mert nekem sincs most itthon marcipánom...

    név: haláli :DDDD,
    akár "kakaós pandaszemek" is lehetne a megnevezés :DDD

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails