2009. november 28., szombat

A "jépatojta"


Stílszerűen egy répatortával kell indítsam a blogot, mielőtt szó érné a ház elejét. :)

Ez egy saját fejlesztésű répatorta recept, nekem bevált, aki szereti a hozzávalókat külön-külön, az együtt is szeretni fogja. Úgy született, hogy volt otthon egy kevés répa, egy kevés tök, és ahogy már ez lenni szokott fel kellett használni. Ez sült ki belőle. A mennyiség egy 20 centis tortaformához elegendő. Tehát…

Tökös-mogyis (höhö) répatorta

Kell hozzá:

20 dkg sárgarépa

10 dkg sütőtök

3 tojás

20 dkg cukor

fél kiskanál vaníliakivonat

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 csipet só

1 dl napraforgó olaj

1 teáskanál fahéj

fél teáskanál gyömbér

8 dkg nem túl apróra darált mogyoró

1 kisebb narancs

porcukor

A sütőt előmelegítjük kb 180 fokra. A sárgarépát és a sütőtököt lereszeljük és félretesszük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és az olajjal. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, majd mindezt kézi habverővel hozzákeverjük az előbbiekhez. A masszához reszelünk fél narancs héját és szintén hozzákeverjük a fél narancs levét. Ha szerencsénk van, és elég lédús volt a sárgarépa, a levét leszűrjük és félretesszük. A répát és a tököt hozzákeverjük a masszához, majd végül beleforgatjuk a mogyorót. Sütőpapírral bélelt tortaformában tűpróbáig sütjük.

Rácson kihűtjük a kész tortát, majd a megmaradt fél narancs reszelt héjával, levével (ha maradt, répalé is jöhet hozzá), kikeverünk egy kis tálkányi leszitált porcukrot és a kapott mázat elsimítjuk a torta tetején. Lehet marcipán répácskákkal díszíteni, ahogy a répatortákat általában szokás. :) A sütőtökből nem érdemes többet bele tenni, nehogy túl domináns legyen az íze.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails